Vergroen je reis,

doneer een boom

Q&A

Wij geven hier antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Ga dan naar arriva.nl, dan helpen onze medewerkers je verder. En je helpt ons weer om dit overzicht actueel te houden!

1. Waarom Samen voor Groen?

Er verdwijnen wereldwijd 10 miljard bomen per jaar. Die ontbossing vormt een serieus probleem. Want groeiende bomen nemen CO2 op uit de atmosfeer. CO2 die wij zelf dagelijks uitstoten: in huis, door de energie die we verbruiken, maar vooral ook in het verkeer. Herbebossing kan daarom een belangrijke bijdrage leveren aan CO2-reductie. Wij kunnen daar met elkaar daadwerkelijk ons steentje aan bijdragen. Door duizenden bomen te planten!

2. Waarom doe ik mee?

Met Samen voor Groen maak jij Nederland groener. In verschillende gebieden zie je in de loop der jaren extra bos verschijnen ‒ dankzij jou. Bos dat bovendien 30 jaar lang op een verantwoorde manier wordt beheerd. Zodat jouw (klein)kinderen er ook lekker in kunnen rondrennen! Maar niet alleen in ons eigen land, ook elders in de wereld heeft jouw bijdrage grote impact. De helft van de bomen groeit namelijk in de tropen, waar bomen sneller CO2 opnemen. Het herbebossingsproject levert daar ook werkgelegenheid op voor de lokale bevolking.

3. Hoe wordt mijn geld gebruikt?

100% van het door jou gespaarde of via iDEAL gedoneerde bedrag wordt gebruikt voor de aankoop, de aanplant en het onderhoud van bomen. Van jouw sms-donatie gaat 85% naar het programma; 15% is voor de afwikkeling ervan (administratie en verwerking door de mobiele operator). Voor 10 euro zorg je voor twee bomen: één in Nederland, en één in de tropen.

4. Hoe kan ik meedoen?

Meedoen is makkelijk. Je kunt eenvoudig een donatie doen, óf je sluit het Samen voor Groen-busabonnement af. Dat regel je allebei gewoon online of per sms.

5. Hoe kan ik doneren?

Je kunt op twee manieren doneren: via de donatiebutton op deze site, of per sms. Klik je op doneren, dan kun je ieder gewenst bedrag doneren via iDEAL. Je bepaalt zelf hoeveel je bijdraagt. En hoe vaak. Je kunt ook de rekenhulp gebruiken om te schatten hoeveel je moet geven om je eigen aandeel in de CO2-uitstoot van je OV-reizen uit de lucht te halen. 100% van je donatie wordt gebruikt voor de aankoop en het onderhoud van bomen. Wil je snel en simpel enkele ritten vergoeden? Sms dan SvG naar 4333. Je doneert dan automatisch en eenmalig 3 euro. Zo’n 85% van jouw donatie (2,55 euro) gaat naar Samen voor Groen, waar het bedrag volledig wordt besteed aan de aankoop en het onderhoud van de bomen. Ongeveer 15% van je sms-donatie is voor de afwikkeling ervan (administratie en verwerking door de mobiele operator).

6. Wanneer kan ik het Samen voor Groen-abonnement afsluiten?

Als je uitsluitend met Arriva-bussen reist en geen ander betaald busabonnement op je OV-chipkaart hebt staan, kun je het Samen voor Groen-busabonnement afsluiten. Handig, want daarmee spaar je ongemerkt en automatisch voor bomen. Je kunt het Samen voor Groen-busabonnement zowel op een anonieme als op je persoonlijke OV-chipkaart laden. Je kunt het kopen in alle Arriva-regio’s behalve Noord-Brabant. Heb je al een betaald abonnement op je OV-chipkaart staan? Dan kan het voorkomen dat het Samen voor Groen-abonnement vóórgaat op je betaalde abonnement, waardoor je je korting misloopt. Of andersom, je betaalde abonnement gaat vóór op het Samen voor Groen-abonnement, waardoor je toch niet meespaart. En dat is natuurlijk zonde! Je kunt dus beter geen Samen voor Groen-abonnement afsluiten, maar gewoon een bedrag doneren. Dat geldt ook als je reist met andere vervoerders. Anders betaal je namelijk een extra basistarief.

7. Ik heb het abonnement Gratis OV-dagen DAV op mijn OV-chipkaart geladen. Kan ik nu nog het Samen voor Groen-busabonnement afsluiten?

Ja, dat kan. Tenminste, als je niet met andere vervoerders reist. Je Samen voor Groen-abonnement geldt dan het hele jaar door, behalve op de speciale OV-dagen.

8. Geldt het Samen voor Groen-abonnement ook voor de treinen van Arriva?

Nee, maar je kunt natuurlijk altijd doneren om ons land groener en gezonder te maken. En met een halve cent per reiskilometer vergoed je je aandeel in de CO2-uitstoot van je reizen met dieseltreinen! Heb je al een busabonnement op je OV-chipkaart gezet, dan kun je ook beter een donatie doen. Zo voorkom je dat een van je abonnement niet werkt. Of dat je een dubbel basistarief betaalt. Een technisch verhaal dus!

9. Hoe kan ik het Samen voor Groen-busabonnement opzeggen?

Het Samen voor Groen-abonnement is ieder moment opzegbaar. Je kunt het abonnement online stopzetten, maar ook naar een van onze Arriva OV Servicepunten gaan.

10. Een halve cent per reiskilometer, is dat voldoende?

Voor 10 euro groeien er twee bomen: één in Nederland en één in de tropen, waar bomen sneller CO2 opnemen. Per twee bomen (voor een bos dat 50 jaar groeit) wordt ongeveer 0,25 ton CO2 uit de lucht opgenomen. Aan de hand van cijfers van MilieuCentraal is uitgerekend dat een individuele deelnemer met een bedrag van 0,005 euro/km voor ritten met de streekbus en 0,006 euro/km voor ritten met de stadsbus zijn aandeel in de CO2-uitstoot van zijn busreizen uit de lucht kan halen. Hierbij wordt er uitgegaan van een gemiddelde uitstoot van 0,135 kg CO2/km per reiziger in het streekvervoer en 0,146 kg CO2/km per reiziger in het stadsvervoer. Omdat we bij Arriva vaak met schonere bussen rijden, ligt de uitstoot van onze voertuigen lager dan deze gemiddelden. Ook als je reist met onze dieseltreinen haal je doorgaans met een halve cent per reiskilometer jouw aandeel in de CO2-uitstoot van je reizen weer uit de lucht!

11. Hoeveel bomen worden er geplant?

We willen duizenden bomen per jaar planten. Samen voor Groen is in september 2016 gestart; eind 2017 waren er al 6.000 in de grond gezet. De helft van al die bomen is in Nederland geplant, namelijk in het Bentwoud en in de Klinkenbergerplas. De andere helft groeit nu in de tropen, waar bomen nog sneller CO2 opnemen. We hopen er natuurlijk nog heel veel meer te planten met alle donaties (via sms, de donatieknop en de Samen voor Groen-abonnementen). Voor elke 10 euro kunnen we namelijk al twee bomen aankopen, planten en beheren!

12. Waar worden de bomen geplant?

De helft van alle bomen wordt in Nederland geplant. Bij voorkeur steeds op een andere plek, zodat we alle regio’s groener zien worden. De bomen worden dan vooral geplant in voor iedereen toegankelijke bossen. Iedere keer kijken we met stichting Trees for All welke locatie in Nederland geschikt is. Mochten we door onvoorziene omstandigheden geen plantlocaties in eigen land vinden, dan planten we de bomen in het buitenland waar zowel het milieu als de lokale bevolking er sterk van profiteren. De andere helft van alle bomen laten we sowieso groeien in de tropen, waar bomen nog sneller CO2 opnemen.  In de bosprojecten van Trees for All kweekt de lokale bevolking de bossen op, en assisteert ze bij het uitplanten. Zo levert het project levert weer werkgelegenheid op.

13. Welke bomen worden geplant?

In elk geval inheemse bomen natuurlijk, zoals de berk, de beuk, de eik … Welk soort het precies wordt, hangt af van de exacte plantlocatie. Als we die weten, bepalen we welke bomen het best passen in die omgeving. De grootte van de jonge boom die we planten, verschilt ook. Die varieert van 50 cm tot 1,5 meter.

14. Hoe lang loopt het Samen voor Groen-programma?

We willen ieder jaar opnieuw duizenden bomen planten, en Nederland steeds groener zien worden. Maar we kunnen het niet alleen. We hebben jou en vele andere reizigers nodig!

15. Wat doet de stichting Trees for All?

Trees for All zet zich in voor sociale, economische en ecologische ontwikkeling wereldwijd door bosgebied te herstellen. Bomen produceren zuurstof, zuiveren de lucht en nemen het broeikasgas CO2 op. Ze produceren vruchten, hout, medicijnen en méér. Bossen zijn noodzakelijk voor de waterkringloop en gaan uitdroging en erosie tegen. Ze bieden bescherming en een woonplaats voor mensen, dieren en planten. Zo helpt Trees for All met haar bosprojecten de natuurlijke balans op aarde te herstellen. De stichting is een erkend goed doel (CBF-keur) met ANBI-status. Samen met Staatsbosbeheer en Stichting Boomfeestdag vormt ze het Nationaal Bossenfonds. Stichting Trees for All zorgt ervoor dat we een mogelijke en geschikte locatie vinden, dat het juiste boomtype wordt geselecteerd, en dat de bomen worden geplant en op een verantwoorde manier worden beheerd. Tenminste 30 jaar lang!

16. Worden je gegevens volledig in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensverwerking verwerkt?

Ja.

Algemene voorwaarden voor deelname (via een donatie of het Samen voor Groen-busabonnement):
1. 100% van de inkomsten via online donaties, overschrijvingen en busabonnementen wordt gebruikt voor de aankoop, de aanplant en het onderhoud van bomen via de stichting Trees for All. Voor elke 10 euro laten we twee bomen groeien: één in de tropen en één in Nederland. Van een sms-donatie gaat zo’n 85% (2,55 euro) naar Samen voor Groen, waar het bedrag volledig wordt besteed aan de aankoop, de aanplant en het onderhoud van de bomen. Ongeveer 15% van je sms-donatie is voor de afwikkeling ervan (administratie en verwerking door de mobiele operator).
2. Ieder jaar opnieuw wordt met Trees for All en haar partners, waaronder Staatsbosbeheer, gekeken of een locatie in Nederland mogelijk is. Kunnen de bomen niet in Nederland worden geplant, dan worden ze geplant in een buitenlands project van Trees for All. Vooral daar waar ze het meeste effect sorteren. Zowel voor het milieu als voor de lokale bevolking!
3. Lukt je donatie niet? Dan nemen we (mogelijk) contact met je op om te vragen waar het misging. Want jij wilt bomen, en wij ook!

4. Een donatie of een betaling via het jaarabonnement Samen voor Groen kan niet worden teruggestort.
5. Als je meedoet aan Samen voor Groen, mogen wij je eenmalig (per e-mail) uitnodigen om mee te werken aan een kort online onderzoek. Deelname is uiteraard niet verplicht. Je antwoorden worden anoniem verwerkt. De resultaten van het onderzoek lees je in de nieuwsbrief.

17. Welke persoonlijke informatie wordt opgeslagen?

Als je deelneemt, slaan wij de onderstaande gegevens op. Wij hebben ze nodig om het programma te kunnen uitvoeren.
• OV-chipkaartnummer (alleen als je het busabonnement afsluit);
• Bankrekeningnummer (alleen als je het busabonnement afsluit);
• Tijd en datum van aanmelding/donatie;
• Ingangsdatum (van het abonnement);
• Naam en woonplaats (als je het busabonnement afsluit);
• E-mailadres (alleen om je donatie of abonnementsaanvraag te bevestigen, als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief, en mogelijk eenmalig voor
een kort online onderzoek (deelname niet verplicht));
• Type OV-chipkaart (als je het busabonnement afsluit);
• Nieuwsbrief ontvangen ja/nee;
• Het bedrag dat je doneert en het totaalbedrag dat de abonnementhouders gezamenlijk via het Samen voor Groen-abonnement sparen;
• Datum en tijdstip van donatie en telefoonnummer (als je doneert via sms, het telefoonnummer wordt alleen gebruikt om de donatie te
bevestigen).