Vergroen je reis,

doneer een boom

Q&A

Wij geven hier antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact op, dan helpen onze medewerkers je verder. En je helpt ons weer om dit overzicht actueel te houden!

1. Waarom Samen voor Groen?

Er verdwijnen wereldwijd 10 miljard bomen per jaar. Die ontbossing vormt een serieus probleem. Want groeiende bomen nemen CO2 op uit de atmosfeer. CO2 die wij zelf dagelijks uitstoten: in huis, door de energie die we verbruiken, maar vooral ook in het verkeer. Herbebossing kan daarom een belangrijke bijdrage leveren aan CO2-reductie. Wij kunnen daar met elkaar daadwerkelijk ons steentje aan bijdragen. Door duizenden bomen te planten!

2. Waarom doe ik mee?

Met Samen voor Groen maak jij Nederland groener. In verschillende gebieden zie je in de loop der jaren extra bos verschijnen ‒ dankzij jou. Bos dat bovendien 30 jaar lang op een verantwoorde manier wordt beheerd. Zodat jouw (klein)kinderen er ook lekker in kunnen rondrennen!

3. Hoe wordt mijn geld gebruikt?

100% van het door jou gespaarde of via iDEAL gedoneerde bedrag wordt gebruikt voor de aankoop, de aanplant en het onderhoud van bomen. Voor 5 euro zorg je voor één nieuwe boom in Nederland.

4. Hoe kan ik meedoen?

Meedoen is makkelijk. Je kunt eenvoudig een donatie doen, óf je sluit het Samen voor Groen-busabonnement af. Dat regel je allebei gewoon online.

5. Hoe kan ik doneren?

Via de donatiebutton op deze site kun je (met iDEAL) ieder gewenst bedrag overmaken. Je bepaalt zelf hoeveel je bijdraagt. En hoe vaak. Je kunt ook de rekenhulp gebruiken om te schatten hoeveel je moet geven om je eigen aandeel in de CO2-uitstoot van je OV-reizen uit de lucht te halen. 100% van je donatie wordt gebruikt voor de aankoop en het onderhoud van bomen.

6. Wanneer kan ik het Samen voor Groen-abonnement afsluiten?

Als je uitsluitend met Arriva-bussen reist en geen ander betaald busabonnement op je OV-chipkaart hebt staan, kun je het Samen voor Groen-busabonnement afsluiten. Handig, want daarmee spaar je bijna ongemerkt en automatisch voor bomen. Je kunt het Samen voor Groen-busabonnement zowel op een anonieme als op je persoonlijke OV-chipkaart laden. Je kunt het kopen in alle Arriva-regio’s behalve Noord-Brabant. Heb je al een betaald abonnement op je OV-chipkaart staan? Dan kan het voorkomen dat het Samen voor Groen-abonnement vóórgaat op je betaalde abonnement, waardoor je je korting misloopt. Of andersom, je betaalde abonnement gaat vóór op het Samen voor Groen-abonnement, waardoor je toch niet meespaart. En dat is natuurlijk zonde! Je kunt dus beter geen Samen voor Groen-abonnement afsluiten, maar gewoon een bedrag doneren. Dat geldt ook als je reist met andere vervoerders. Anders betaal je namelijk een extra basistarief.

7. Geldt het Samen voor Groen-abonnement ook voor de treinen van Arriva?

Nee, maar je kunt natuurlijk altijd doneren om ons land groener en gezonder te maken.

8. Hoe kan ik het Samen voor Groen-busabonnement opzeggen?

Het Samen voor Groen-abonnement is ieder moment opzegbaar. Je kunt het abonnement online stopzetten, maar ook naar een van onze Arriva OV Servicepunten gaan.

9. Hoeveel bomen worden er geplant?

We willen duizenden bomen per jaar planten. Samen voor Groen is in september 2016 gestart; eind 2022 waren er ruim 53.000 bomen geplant! We hopen er natuurlijk nog heel veel meer te planten met alle donaties (via donaties en de Samen voor Groen-abonnementen). Voor elke 5 euro kunnen we namelijk al een boom aankopen, planten en onderhouden!

10. Waar worden de bomen geplant?

De bomen worden in Nederland (donaties van reizigers) en in de tropen (door Arriva zelf) geplant. In Nederland bij voorkeur steeds op een andere plek, zodat we alle regio’s groener zien worden! De bomen worden dan vooral geplant in voor iedereen toegankelijke bossen. Iedere keer kijken we met stichting Trees for All welke locatie in Nederland geschikt is.

Een deel van de bomen wordt in de tropen geplant omdat ze daar nog sneller CO2 opnemen. In de bosprojecten van Trees for All kweekt de lokale bevolking de bossen op, en assisteert ze bij het uitplanten. Zo levert het project levert weer werkgelegenheid op.

11. Welke bomen worden geplant?

In elk geval inheemse bomen natuurlijk, zoals de berk, de beuk, de eik … Welk soort het precies wordt, hangt af van de exacte plantlocatie. Als we die weten, bepalen we welke bomen het best passen in die omgeving. De grootte van de jonge boom die we planten, verschilt ook. Die varieert van 50 cm tot 1,5 meter.

12. Hoe lang loopt het Samen voor Groen-programma?

We willen ieder jaar opnieuw duizenden bomen planten, en Nederland steeds groener zien worden. Maar we kunnen het niet alleen. We hebben jou en vele andere reizigers nodig!

13. Wat doet de stichting Trees for All?

Trees for All zet zich in voor sociale, economische en ecologische ontwikkeling wereldwijd door bosgebied te herstellen. Bomen produceren zuurstof, zuiveren de lucht en nemen het broeikasgas CO2 op. Ze produceren vruchten, hout, medicijnen en méér. Bossen zijn noodzakelijk voor de waterkringloop en gaan uitdroging en erosie tegen. Ze bieden bescherming en een woonplaats voor mensen, dieren en planten. Zo helpt Trees for All met haar bosprojecten de natuurlijke balans op aarde te herstellen. De stichting is een erkend goed doel (CBF-keur) met ANBI-status. Samen met Staatsbosbeheer en Stichting Boomfeestdag vormt ze het Nationaal Bossenfonds. Stichting Trees for All zorgt ervoor dat we een mogelijke en geschikte locatie vinden, dat het juiste boomtype wordt geselecteerd, en dat de bomen worden geplant en op een verantwoorde manier worden beheerd. Tenminste 30 jaar lang!

14. Worden je gegevens volledig in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensverwerking verwerkt?

Ja.

Algemene voorwaarden voor deelname (via een donatie of het Samen voor Groen-busabonnement):

1. 100% van de inkomsten via online donaties, overschrijvingen en busabonnementen wordt gebruikt voor de aankoop, de aanplant en het onderhoud van bomen via de stichting Trees for All. Voor elke 5 euro laten we één nieuwe boom groeien in Nederland.
2. Ieder jaar opnieuw wordt met Trees for All en haar partners, waaronder Staatsbosbeheer, gekeken welke locatie in Nederland mogelijk is.
3. Lukt je donatie niet? Dan nemen we (mogelijk) contact met je op om te vragen waar het misging. Want jij wilt bomen, en wij ook!
4. Een donatie of een betaling via het jaarabonnement Samen voor Groen kan niet worden teruggestort.
5. Als je meedoet aan Samen voor Groen, mogen wij je eenmalig (per e-mail) uitnodigen om mee te werken aan een kort online onderzoek. Deelname is uiteraard niet verplicht. Je antwoorden worden anoniem verwerkt. De resultaten van het onderzoek lees je in de nieuwsbrief.

15. Welke persoonlijke informatie wordt opgeslagen?

Als je deelneemt, slaan wij de onderstaande gegevens op. Wij hebben ze nodig om het programma te kunnen uitvoeren.
• OV-chipkaartnummer (alleen als je het busabonnement afsluit);
• Bankrekeningnummer (alleen als je het busabonnement afsluit);
• Tijd en datum van aanmelding/donatie;
• Ingangsdatum (van het abonnement);
• Naam en woonplaats (als je het busabonnement afsluit);
• E-mailadres (alleen om je donatie of abonnementsaanvraag te bevestigen, als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief, en mogelijk eenmalig voor
een kort online onderzoek (deelname niet verplicht));
• Type OV-chipkaart (als je het busabonnement afsluit);
• Nieuwsbrief ontvangen ja/nee;
• Het bedrag dat je doneert en het totaalbedrag dat de abonnementhouders gezamenlijk via het Samen voor Groen-abonnement sparen;
• Datum en tijdstip van donatie