Vergroen je reis,

doneer een boom

“Het is superbelangrijk om de eerste stap te zetten!”

7 december 2016

“Het is superbelangrijk om de eerste stap te zetten. Ongeacht hoe groot die stap is.” Petr (36) rekende uit hoeveel CO2 hij produceert door te reizen: met het vliegtuig, de auto en het openbaar vervoer. En hoeveel bomen nodig zijn om die CO2 weer uit de lucht te halen. “Het waren er 404. Ik heb ze via ‘Samen voor Groen’ van Arriva aan de aarde gedoneerd.”

Afweging

Niet dat Petr nooit de fiets pakt: “Als het even kan, fiets ik. Dat is beter voor m’n gezondheid, de omgeving en ook mijn budget. Maar als ik buiten Utrecht moet zijn, ga ik met het openbaar vervoer of neem ik de auto. Dat is altijd een afweging. Wat is makkelijker? Hoe ben ik er sneller? Wat is voordeliger? En wat is beter voor het milieu?

En de teller staat op …

Via een vriend hoorde hij van ‘Samen voor Groen’: het programma van Arriva waarin reizigers ‒ via een speciaal busabonnement of een donatie ‒ kunnen sparen voor bomen. Na de royale bijdrage van Petr staat de teller op 2.529 bomen. De helft daarvan wordt in maart 2017 geplant in Bentwoud, een nieuw natuur- en recreatiegebied tussen Zoetermeer/Benthuizen en Waddinxveen/Boskoop.

Verantwoord beheerd

“Ik lees, zie en ervaar steeds meer hoe wij, mensen, de aarde vernietigen. Door bijna alles wat we doen. Door wat we verbruiken. De bomen die Arriva laat planten, worden ten minste 30 jaar lang verantwoord beheerd. Dat vind ik zo goed aan dit programma. Bovendien heeft ‘Samen voor Groen’ veel positieve bijeffecten. De bomen die in Nederland worden geplant, maken het landschap mooier en diverser. De bomen die in de tropen worden geplant, nemen niet alleen sneller CO2 op, maar zorgen ook voor werkgelegenheid en geven de lokale bevolking de mogelijkheid om hun land te beschermen tegen ontbossing en de consequenties daarvan.”

Alle beetjes helpen

Natuurlijk kan niet iedereen zomaar 404 bomen doneren. Dat hoeft ook niet. Misschien reis je bijna nooit met de vliegtuig en heb je geen auto. Misschien ga je naar je werk met een trein die op groene stroom rijdt. Of draag je al op een andere manier bij. Maar iedereen die wil én kan meedoen aan ‘Samen voor Groen’, kan doneren. Je bepaalt zelf hoeveel. 100% van wat je geeft, wordt besteed aan bomen. Stichting Trees for All staat garant voor de aankoop, de aanplant en het onderhoud daarvan.

Petr, bedankt!