Vergroen je reis,

doneer een boom

Snelle groei donaties aan Samen voor Groen

11 november 2016

Twee maanden na de lancering van Samen voor Groen zijn er al 2.021 bomen gedoneerd! Zo werken we samen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en aan de vergroening in Zuid-Holland. Ons doel is de komende jaren nog duizenden bomen te planten …

Een stap vérder

Reizen met het openbaar vervoer is natuurlijk al groen. Wijzelf doen ook steeds meer op het gebied van duurzaamheid en schonere bussen. Bovendien krijgen medewerkers trainingen voor zuiniger rijgedrag en rijden de treinen op de MerwedeLingelijn (Dordrecht-Geldermalsen) op groene stroom. Maar we willen een stap verder gaan. De CO2-uitstoot per inwoner is in Nederland namelijk hoger dan in veel andere Europese landen, terwijl ons land een van de minst boomrijke is. En juist bomen spelen een belangrijke rol in de opname van CO2 (en stikstof), maar ook in het welzijnsgevoel van mensen. Daarom introduceerden we 9 september Samen voor Groen: een programma dat jou de mogelijkheid biedt om je aandeel in de CO2-uitstoot van je busreizen geheel of gedeeltelijk uit de lucht te halen, en tegelijkertijd je leefomgeving te vergroenen. Via een speciaal busabonnement kun je sparen voor bomen, maar je kunt ook een donatie doen. Voor 10 euro kunnen we twee bomen planten!

Vergroen je leefomgeving

De helft van de bomen planten we op de Filipijnen, waar ze meer CO2 opnemen dan in Nederland. De andere helft wordt zo veel mogelijk geplant in Zuid-Holland, in bossen waarin ze gegarandeerd 30 jaar kunnen groeien (en CO2 opnemen). Zo vergroenen reizigers hun leefomgeving ook letterlijk. Het eerste bos waarin de Samen voor Groen-bomen worden geplant is het Bentwoud. De bomen worden samen met Trees for All begin volgend jaar in de grond gezet tijdens de Arriva-boomplantdag. Arriva is van plan ook een (klein) deel van de bomen te planten in de minder groene delen van grote steden in de provincie. Onderzoek heeft aangetoond dat bomen in de stad de lucht tot acht keer schoner maken. Bovendien laten ze de temperatuur in de stad dalen en dempen ze het geluid. Arriva onderzoekt nu wat de mogelijkheden zijn voor kleinschalige lokale beplanting.